یک نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی

یک نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی در سه قسمت جداگانه در سایت ایران پژوهش آمده است که مطالعه آن هیچ محدیدیتی ندارد (بخش سوم).

عنوان پروپوزال پایان نامه روانشناسی:

اثر بخشی آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ و امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ...

 

(یک نمونه پروپوزال کامل در سه قسمت منتشر شده است که لینک دو بخش دیگر در انتهای همین مطلب آمده است)

 

بخش سوم نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی

 

- فرضيه ها:

• آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... موثر است.

• آموزش تاب آوری بر امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر .... موثر است.

• آموزش تاب آوری بر تاب آوری سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... موثر است.

• تاثیر شرکت در برنامه آموزش تاب آوری بر میزان اضطراب مرگ و امیدواری سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... بر حسب مدت زمان اقامت در سرای سالمندان تفاوت دارد.

 

اهداف تحقيق (شامل اهداف علمي ،كاربردي و ضرورت هاي خاص انجام تحقيق)

هدف کلی:

• تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ و امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... .

اهداف جزیی:

• تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... .

• تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... .

• تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر تاب آوری سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... .

• تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر میزان اضطراب مرگ و امیدواری سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... بر حسب مدت زمان اقامت در سرای سالمندان.

 در صورت داشتن هدف کاربردی بیان نام بهره وران (اعم از موسسات آموزشی، اجرائی و غیره)

 

 جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق در چیست؟ (این قسمت توسط استاد راهنما تکمیل شود)

از آنجا که زندگی در سرای سالمندان مشکلات روانی و سازگاری در سالمندان را افزایش می دهد از این رو ارتقا و توانمند کردن افراد سالمند ضروری به نظر می دهد. همچنین مرو پیشینه پژوهش نشان داده است که تاکنون پژوهش در زمینه اثر بخشی تاب آوری بر اضطراب مرگ و امید به زندگی سالمندان صورت نگرفته است.

بنابراین پژوهش حاضر در این چارچوب و با هدف تعیین میزان اثر بخشی آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ و امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر... صورت می گیرد.

امضاء استاد راهنما

 

روش كار:

الف ـ نوع روش تحقيق:

پژوهش حاضر از نظر هدف تحقیق کاربردی است. و از نظر روش تحقیق یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است.

در این روش گروه آزمایش تحت آموزش تاب آوری قرار می گیرند اما گروه کنترل در لیست انتظار قرار می گیرند و هر دو گروه در زمان یکسان به پیش آزمون و پس آزمون پاسخ می دهند.

جدول 1.

مدل مفهومی پژوهش

پس آزمون

متغیر مستقل

پیش آزمون

گمارش تصادفی گروه‌ها T2 x T1 R گروه آزمایشی T2 - T1 R گروه کنترل

متغیر مستقل : آموزش تاب آوری

متغیر وابسته: اضطراب مرگ، امید به زندگی

متغیر تعدیل کننده: مدت زمان اقامت در سرای سالمندان

متغیر کنترل: جنس

 

روش گردآوري اطلاعات (ميداني ، كتابخانه اي و غيره):

در خصوص گردآوري اطلاعات مربوط به ادبيات موضوع و پيشينه پژوهش از روش‌هاي كتابخانه‌اي و جهت جمع آوري اطلاعات براي تاييد يا رد فرضيه‌هاي پژوهش از روش ميداني (پرسشنامه‌ها) استفاده مي‌شود.

پ ـ ابزار گردآوري اطلاعات (پرسشنامه ، مصاحبه ، مشاهده آزمون ، فيش ، جدول ، نمونه برداري ، تجهيزات آزمايشگاهي و بانك هاي اطلاعاتي و شبكه هاي كامپيوتري و ماهواره اي و غيره ):

مقیاس اضطراب مرگ (DAS):

این مقیاس توسط تمپلر (1970) ساخت و اعتبار یابی شده و بیشترین کاربرد را در نوع خود داشته است. این مقیاس یک پرسشنامه خود اجرایی متشکل از 15 سوال صحیح- غلط است. دامنه تغییرات از صفر تا 15 می باشد و نمره زیاد معرف درجه بالایی از اضطراب است. ساچینو و کلاین (1996) ضریب آلفای کرونباخ را برای عامل های سه گانه ای که با روش تحلیل عوامل ویرایش ایتالیایی این مقیاس بدست آوردند به ترتیب 68%، 49% و 60% گزارش کردند. تمپلر (1970) ضریب باز ازمایی مقیاس DAS را 83% به دست آورده است. کونتی، وینر و پلاچیک (1982)، اعتبرا تنصیف مقیاس اضطراب مرگ را 76% و همبستگی هر سوال را با نمره کل را 30% تا 74% با میانگین 51% برای افراد سالخورده و 445 برای گروه دانشجویان گزارش کرده اند(به نقل از علی اکبری دهکردی، اورکی، و برقی ایرانی، زیبا، 1390) .

 

پرسشنامه امیدواری اشنایدر (SHS):

این پرسشنامه که توسط اشنایدر و همکاران (1991) برای سنجش امدواری ساخته شد، دارای 12 عبارت است و به صورت خود سنجی اجرا می شود. از این عبارت، 4 عبارت برای سنجش تفکر عاملی، 4 عبارت برای سنجش تفکر راهبردی، 4 عبارت انحرافی است. بنابراین این پرسشنامه دو زیر مقیاس را در بر می گیرد: عامل و راهبرد. تحقیقات زیادی از پایایی و اعتبار این پرسشنامه به عنوان مقیاس اندازه گیری امیدواری حمایت می کنند (برایانت و ونگروس، 2004). همسانی درونی کل آزمون 74% تا 84% است و پایایی آزمون-بازآزمون 80% و در دوره های بیشتر از 8 تا 10 هفته، از این میزان نیز بالاتر است (اشنایدر و لویز، 2007).همسانی درورنی زیر مقیاس عاملی 71% تا 76% و زیر مقیاس راهبردی 63% تا 80% است (روبلسکی و اشنایدر، 2005، نقل از سنقز آبادی و فتح آبادی، 1391).

 

پرسشنامه تاب آوری کانر و دیوید سون:

این پرسشنامه توسط کانر و دیویدسون با مرور منابع پژوهشی 1991- 1979 در زمینه تاب آوری تهیه شده است. بررسی ویژگی‌های روان سنجی این مقیاس در شش گروه، جمعیت عمومی، مراجعه کنندگان به بخش مراقبت‌های اولیه، بیماران سرپایی، بیماران با مشکل اختلال اضطراب فراگیر، و دو گروه از بیماران استرس پس از سانحه انجام شده است.

سازندگان این مقیاس بر این باورند که این پرسش نامه به خوبی قادر به تفکیک افراد تاب آور از غیر تاب آور در گروه‌های بالینی و غیر بالینی بوده، و می‌تواند در موقعیت‌های پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار گیرد. در این پرسشنامه 25 گویه وجود دارد. هر گویه بر اساس یک مقیاس لیکرت بین صفر (کاملاً غلط) و پنج (کاملاً درست)، نمره گذاری می‌شود.

برای بدست آوردن امتیاز کلی پرسشنامه، مجموع امتیازات همه سوالات را با هم جمع می‌شود. این امتیاز دامنه‌ای از 0 تا 100 را خواهد داشت. هر چه این امتیاز بالاتر باشد، بیانگر میزان تاب آوری بیشتر فرد پاسخ دهنده خواهد و برعکس(محمدی، 1384). محمدی (1384) این مقیاس را برای استفاده در ایران انطباق داده است. وی این مقیاس را بر روی 248 نفر اجرا کرد، و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی مقیاس را 89 %، و روایی مقیاس را به روش همبستگی هر گویه با نمره کل مقوله ضریب‌ها بین 41% تا 64% به دست آورد.

پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی:

به منظور اخذ اطلاعات جمعیت شناختی نظیر سن، مدت زمان اقامت، تعداد فرزندان،طبقه اجتماعی و اقتصادی و ... پرسشنامه ای تدوین می شود و مورد استفاده قرار می گیرد.

مداخله تاب آوری:

بعد از انتخاب نمونه و تقسیم تصادفی آنها، گروه آزمایشی آموزش تاب آوری را به صورت گروهی، در 9 جلسه 90ساعته هفته ای یک جلسه دریافت می کنند. طرح زیر بر گرفته از طرح حسین قمی و سلیمی بجستانی (1391) و با اندکی تغییرات است.

جدول1.

خلاصه طرح آموزش تاب آوری جلسات محتوای جلسات

جلسه اول معارفه اعضای گروه و آشنایی با برنامه، بیان هدف، قوانین و چهارچوب گروه

جلسه دوم آشنایی با استرس، مفهوم تاب آوری و ویژگی های افراد تاب آور

جلسه سوم آشنایی با عوامل حمایت داخلی (مفهوم عزت نفس ، خوش بینی و منبع کنترل)

جلسه چهارم آشنایی با عوامل حمایت خارجی (سیستم حمایت اجتماعی، مسولیت پذیری فردی و..)

جلسه پنجم آشنایی با راههای ایجاد تاب آوری (برقراری و حفظ ارتباط با دیگران، چهارچوب دادن به استرس ها، پذیرفتن تغییر)

جلسه ششم ادامه راههای ایجاد تاب آوری(هدفمندی و امید داشتن نسبت به آینده)

جلسه هفتم ادامه راههای ایجاد تاب آوری (خود آگاهی ، پرورش اعتماد به نفس)

جلسه هشتم ادامه راههای ایجاد تاب آوری (خود مراقبتی)

جلسه نهم جمع بندی و نتیجه گیری

 

ج ـ جامعه آماري و نمونه آماری:

جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت است از کلیه سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ... است.

از بین سالمندان زن ساکن در سرای سالمند شهر ...  تعداد 50 نفر از زنان سالمند که واجد شرایط برای شرکت در این پژوهش(تمایل شرکت در پژوهش، برخورداری از هوش بهنجار و عدم ابتلا به مشکلات جسمانی و روان شناختی حاد) بودند، انتخاب شدند و سپس پرسشنامه اضطراب مرگ، تاب آوری و امید به زندگی روی آنها اجرا می شود.

در مرحله دوم برای انتخاب آزمودنی ، 30 نفر از سالمندان زن که نمرات پایین تری در پرسشنامه های تاب آوری و امید به زندگی و نمرات بالاتری در پرسشنامه اضطراب مرگ دریافت کردند به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار می گیرند.

و گروه آزمایش آموزش تاب آوری را دریافت می کنند و گروه کنترل به خاطر حفظ و رعایت مسائل اخلاقی تا پایان پژوهش در لیست انتظار باقی می مانند. 

روش تجزیه و تحلیل اطلاعات :

داده های حاصل از این طرح با استفاده از نرم افزار آماری22 SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهدگرفت. ابتدا با استفاده از روش های آماری توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، داده ها توصیف و سپس با استفاده از روش های آمار استنباطی (تحليل كوواريانس) فرضیه ها مورد سنجش قرار خواهندگرفت.

 

نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی - قسمت اول

نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی - قسمت دوم