جدیدترین موضوع پایان نامه دکتری روانشناسی تربیتی با عنوان مقایسه اثر بخشی آموزش تحلیل رفتار کاربردی aba و راهبردهای مبتنی بر یادگیری مشارکتی بر افزایش مهارت حل مسئله و انگیزه پیشرفت تحصیلی و کیفیت کلاس دانش آموزان دختر و پسر شهر ... .

یادگیری مشارکتی

یادگیری مشارکتی نوعی راهبرد تدریس می باشد و دانش آموزانی را در برمی گیرد که در سطوح مختلف توانایی قرار دارند و برای حل مسأله با هم کار می کنند. این گروه از دانش آموزان در صورت نیاز از معلمشان کمک می گیرند، اما بیشتر اوقات دانش آموزان بدون کمک معلم کار می کنند. همان طور که در سطرهای بالا توصیف شد، هرگاه از یادگیری مشارکتی درست استفاده شود، می تواند نتایج مثبتی داشته باشد. دانش آموزانی که مهارت و تسلط در مسأله پیچیده دارند، به دانش آموزان دارای مشکل کمک می کنند. این دانش آموزان هم به نوبه خود مسائل مطرح شده را درک می کنند و در جریان کمک به دیگران در گروه تقویت می شوند نوع دیگر یادگیری مشارکتی مربی گری هم سالان است. در این نوع یادگیری دانش آموز قوی با دانش آموزانی که نیازمند کمک در موضوع خاصی هستند، کار می کند. موفقیت مربی گری هم سالان بستگی به تعامل متعادل بین معلم خصوصی و دانش آموز دارد و با تدریس معلم خصوصی دانش آموز به جای آنکه حرف بزند، خودش نیز در روند یادگیری مشارکت دارد.

رویکرد ترکیبی از aba و اصول شناختی

رویکرد های دیگر برای آموزش به کودکان مبتلا به اختلال های یادگیری مبتنی بر شناخت راهبردهای پردازش اطلاعات و نظریه آموزش شناختی (ترکیبی از aba و اصول شناختی) است. با وجود آن که رویکردهای شناختی و aba از تکنیک های مشابهی استفاده می کنند، تفاوت بین آنها نامشخص به نظر می رسد. تفاوت اصلی در این است که رویکردهای شناختی بیشتر روی نظریه هایی تکیه می کنند که چگونه کودکان پردازش اطلاعات را به طور مستقیم یا غیرمستقیم می آموزند. وانگ (۱۹۸۶) تأکید کرد که تمامی رویکردهای شناختی سعی می کنند تا کودک مبتلا به اختلال های یادگیری را از فرایندهای یادگیری خود آگاه سازند. بنا براین برای یادگیری خواندن کودک ابتدا برادراک مفهوم کلمات توجه می کند و این که یک کلمه از حروفی ترکیب شده که دارای صدا هستند و این صداها جزئی از سیستم شنوایی کودک هستند. از این رو رویکردهای شناختی دانشی است مرکب از تشخیص حروف، واج ها، نحو وتشخیص كلمه و راهبردهایی برای اخذ مبانی انتزاعی مندرجات یک صفحه چایی (فراشناخت؛ شورت و ری آن ، ۱۹۸۴، بیکر و بران ،۱۹۸۴).

وانگ (۱۹۸۶) اشاره کرده که شناخت اولیه راهبردهای شناختی زیر به خواندن کمک می کند: 1- آگاهی از هدف خواندن ۲- شناخت راهبردهای خواندن ٣- خود بازبینی در درک مطلب ۴- به یاد آوردن خود به خود

هم زمان با خواندن رویکردهای بسیاری در آموزش خواندن به دانش آموزان مبتلا به اختلال های یادگیری وجود دارد، که بر اساس یکی از سه رویکرد یادگیری خواندن کودکان است رویکرد از پایین به بالا، رویکرد از بالا به پایین ، و رویکرد تعاملی خواندن مدل از پایین به بالا سعی دارد که به کودکان اصوات، ترکیب صدا و حرف و کلمات مجزا را یاد دهد، سپس این مهارت ها را در رمزگشایی متن به کار برند. رویکرد از بالا به پایین از دانش و تجربه قبلی کودک استفاده می کند تا مفاهیم را از متن استخراج کنند. برنامه هایی که از روش مبتنی بر زبان یا مطلب نوشتاری استفاده می کنند، نمونه ای از رویکرد از بالا به پایین خواندن هستند که فقط بر معنا و فهم تأکید دارند که می توان از درون ذهن خواننده در مواجهه با متن مطلب نوشتاری موجود به وجود آید. رویکرد تعاملی ترکیبی از رویکردهای از بالا به پایین و از پایین به بالا است.

دانش آموز ممکن است ترغیب شود تا از راهبردهای از بالا به پایین هنگامی که با متن آشناست استفاده کند و از راهبردهای از پایین به بالا هنگامی که با متن آشنا نیست استفاده کند (مرسر، ۱۹۹۲)۔ بسیاری از مدارس در آموزش خواندن از شیوه های خواننده مدار بهره می گیرند. در این شیوه ها برحسب سطح کلاس انتخاب شده و برای رشد و تمرین مهارت های خواندن و درک خواندن مطالبی را تدارک می بینند. آنان سعی دارند تا داستان هایی را انتخاب کنند که متناسب با سن کودک باشد و سعی دارند مهارت ها را به شیوه متوالی ارائه کنند. آنان معمولا برای هر کلاس یک معلم راهنما دارند که نحوه ارائه داستان را می داند. شیوه های خواننده مدار اكثرا رویکرد تعاملی را می پذیرند؛ در هر حال، برخی زنجیره ای از فعالیت های از پایین به بالا را قبل از هر نوع فعالیت دیگر ارائه می دهند. اکثر شیوه های خواننده مدار یک رویکرد آموزش مستقیم را توصیه می کنند که در آن معلم لغات جدید داستان را معرفی می کند، کودکان را با گفتن این که داستان از چه نوعی است (داستان باورنکردنی، داستان پر معما و غیره) ترغیب به خواندن می کند و از قبل به آنان می گوید که در داستان به دنبال چه چیزی …


موضوع پیشنهادی پروپوزال روانشناسی (ایده 363) :

مقایسه اثر بخشی آموزش تحلیل رفتار کاربردی aba و راهبردهای مبتنی بر یادگیری مشارکتی بر افزایش مهارت حل مسئله و انگیزه پیشرفت تحصیلی و کیفیت کلاس دانش آموزان دختر و پسر شهر ...