در تفاوت پیش فرض و فرضیه های تحقیق در پایان نامه نویسی باید گفت که پیش فرض ها شرایط را برای سوال ها و فرضیه ها مهیا می کنند.
در این بخش با پیش فرض ها یا مفروضات و نیز فرضیه های تحقیق آشنا می شوید.
پیش فر ها یا مفروضات، مجموعه ای از اصول مسلم ، قضایای بنیادین و گزاره هایی هستند که به طور عملیاتی در راستای اهداف تحقیق، مورد پذیرش قرار گرفته اند.
مفروضات تحقیق، ماهیت داده ها، تجزیه و تحلیل و تعبیر و تفسیر آنها را تحت تأثیر قرار می دهد.
برای مثال، «این نمونه به نوعی مربوط به کل جامعه آماری است» (ماهیت)؛ «این معیار برای استفاده در این یافته ها، معتبر و با ارزش تلقی می شود» (تفسیر).
مفروضات، کل تلاشهای مربوط به تحقیق را تحت تأثیر قرار می دهد.
به ویژه می توان گفت که شرح مفروضات به عنوان مبنای تنظیم سؤالات، بیان فرضیه ها و تعبیر و تفسیر داده های حاصل از تحقیق محسوب می شود؛ مفروضات تحقیق، به نتایج به دست آمده از پژوهش، معنا و مفهوم می بخشد و از پیشنهادهای محقق پشتیبانی می کند.
در رابطه با مفروضات، مثالی از پایان نامه اسکات برت (2000) در زیر مطرح می شود.
مثال :
مفروضات :
این مطالعه مفروضات زیر را شامل می شود:
(الف) مدیران منتخب به این پرسشنامه با دقت پاسخ داده و ادراک خود را درباره استفاده از سیستم اطلاعات مدیریت (MIS ) بیان نموده اند
(ب) مدیران منتخب، واژگان و مفاهیم مرتبط با سیستم های اطلاعات مدیریت و تصمیم گیری را می شناسند
(ج) داده های جمع آوری شده، دانش، مهارت ها و ادراکات را در ارتباط با نقش مدیر در به کارگیری MIS برای پشتیبانی از تصمیم گیری اندازه گیری می کنند
(د) تفسیر داده ها به درستی ادراکات پاسخ دهندگان را منعکس می نماید.
با دقت در مثال متوجه می شوید که چگونه نویسنده مفروضات مطالعه خود را با توجه به یک یا بیش از چند مؤلفه مهم آن (ماهیت، تحلیل، تفسیر) به اختصار بیان کرده است.
برای آگاهی از فرضیه به صفحه زیر بروید و مقاله های متنوع را در سایت مطالعه نمایید.
فرضیه در پروپوزال نویسی پایان نامه