سازمان بهداشت جهانی (WHO)، بهداشت جنسی را یکپارچگی و هماهنگی میان ذهن، احساس و جسم می داند که جنبه های اجتماعی و عقلانی انسان را در مسیر ارتقا شخصیت او سوق داده و منجر به ایجاد ارتباط و عشق می شود. لذا هر گونه اختلال که منجر به ناهماهنگی و در نتیجه عدم رضایت از رابطه جنسی شود، می تواند اختلال عملکرد جنسی را به همراه داشته باشد (جهان فر و مولایی نژاد، 1380).
اختلال عملکرد جنسی به عنوان اختلال در میل، تحریک (بر انگیختگی)، ارگاسم (اوج لذت جنسی) و درد جنسی تعریف می شود که ناشی از عوامل چندگانه آناتومیکی، فیزیولوزیکی طبی و روان شناختی است و می تواند سبب ناراحتی شدید در فرد شده و بر کیفیت زندگی و ارتباطات بین فردی تاثیر گذار باشد (برنهارد ، 2002). عملکرد جنسی ممکن است تحت تاثیر منفی هر نوع استرس، اختلال هیجانی، یا ناآگاهی از کارکرد و فیزیولوژی رفتار جنسی قرار گیرد. اختلال عملکرد جنسی ممکن است تمام عمر وجود داشته باشد یا پس از یک دوره عملکرد طبیعی پدید آید. این اختلال می تواند فراگیر یا موقعیتی و کلی و جزیی باشد(آذر، ایران پور و نوحی، 1382).
عملکرد جنسی یک پدیده چند بعدی است که تحت تاثیر بسیاری از عوامل زیستی-روانی و اجتماعی قرار می گیرد(بیس فام ، 1997). در مواردی که علت جسمانی برای مشکلات جنسی وجود دارد عوامل روان شناختی ممکن است نقش ثانویه ای در پیچیده کردن موقعیت داشته باشند و می توانند موجب اشکال در پاسخ جنسی و اختلال های کنشی جنسی گردند (مهرابی و دادفر ، 1382). به نظر می رسد بی توجهی به غریزه جنسی در انسان، عوارض جبران ناپذیری بر جای می گذارد؛ به طوری که به خطر افتادن آن موجب اختلال در عواطف، شخصیت و عملکرد اجتماعی افراد می گردد (پاک گوهر، ویژه، بابایی، رمضان زاده، عابدی نیا، 1387).
نتایج مطالعات نشان می دهد که بین ویژگی های شخصیت و رفتارهای جنسی رابطه معناداری وجود دارد(قائدی و همکاران، 1386). ویژگیهای شخصیتی به مجموع ویژگیهایی که در وجود یک فرد، تقریبا به طور دایم وجود دارد و موجب تمایز وی از سایرین میشود، اطلاق میگردد. ساختار شخصیت بر اساس الگوهای مختلف تبیین شده است(شکری و همکاران، 1384). الگوی پنج عاملی شخصیت با پشتوانههای نظری، تجربی و پژوهشی از معتبرترین و مشهورترین مدلهای شخصیت محسوب میشوند. این عوامل عبارتند از: روان رنجور خویی (N)، برون گرایی (E)، پذیرش (O)، سازگاری (A) وظیفه شناسی (C).
شماره 154