موضوع برای درس سمینار روانشناسی درباره تعصب :

"تعصب "مجموعه ای از نگرشهاست که باعث حمایت و موجه جلوه دادن تبعیض می شود. این شکلی از "پیش داوری است و به کسی نسبت داده می شود که به عنوان نماینده گروهی است که نگرش های اجتماعی غیرقابل قبولی دارد.

چنین کسی به دید، فردی غیرقابل اعتماد و نامناسب نگاه می شود و این فرد به عنوان یک فرد حاشیه ای در نظر گرفته خواهد شد. این تعصب اساسأ مبنی بر این است که چه می گوید یا چکار می کند و براساس تعیین هویتش در گروه است. بنابراین در چنین شرایطی با نگرشهای موجود آنان نسبت به وی قضاوت می شود یا درباره او پیش داوری می گردد یعنی قضاوت برای او قبل از اینکه، او به عنوان یک فرد ارزشیابی شود صورت می گیرد. در مجموعه نگرشهایی که تعصب را تشکیل می دهند سه عنصر برجسته اند:

١- باور مقبول افرادی که تعصب آنها را نشانه گرفته است. این باورها به ندرت بر پایه تجربه های فردی است؛ اما بر پایه شکل قالبی ظاهر رفتار و کیفیتهای شخصی تمام افرادی است که متعلق به گروه خاصی هستند. مانند بیشتر کلیشه ها که از نسلی به نسل دیگر در گروه فرهنگی منتقل می شوند و توسط هر نسل پی در پی به عنوان آموزه های اجتماعی آموخته می شوند. ۲- باورهای کلیشه ای با احساسات همراهند. این همراهی احساس از بی تفاوتی سرد تا بی رغبتی ستیزه جویی وحشیانه و تلخ طبقه بندی می شود. در بسیاری از حالتها، تعصب شکلی از ستیزه جویی یا خشونت از روی ناکامی و نارضایتی است و در حالتی دیگر در برابر گروه سپر بلا شدن به منظور خاتمه دادن یا اجتناب از بد بختیها است. ٣- نگرشهایی که تعصب را تشکیل می دهند نوع این باور را به وجود می آورد که فرد بر پایه آن در مقابل افرادی که نسبت به آنها در بعضی جهات خاص تعصب وجود دارد برخورد کند.

اساس نوع برخورد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و از بی تفاوتی تا طرفداری بی حد و حصر طبقه بندی می شود. تشخیص تفاوت بین تعصب وترجيح مهم است. ممکن است فردی ترجیح دهد با افرادی که علایق و ارزشهای مشترکی دارد و با آنها احساس یگانگی می کند ارتباط داشته باشد نه با آنانی که علایق و ارزشهای مشترکی ندارد. این بدان معنی نیست که او افرادی را که با او متفاوتند یا احساس برتری به او دارند دوست ندارد، بلکه بدین معنی است که با دادن شانس و فرصت او می تواند با افرادی که آنها را سازگار می یابد رابطه پیدا کند. برخلاف تعصب،ترجیح هیچ ستیزه جویی را در بر نمی گیرد.


موضوع برای درس سمینار روانشناسی (ایده 336) :

ارتباط بین نگرش اجتماعی و باورهای کلیشه ای با تعصب در دانشجویان دانشگاه ...


دانلود پروژه درس سمینار روانشناسی با موضوع جدید