تعمیم پذیری نتایج از جمله مباحثی است که در روش تحقیق پروپوزال و پایان نامه مهم و قابل توجه است.

در این باره چه می دانید با ما همراه باشید.تعمیم پذیری به اعتبار بیرونی مربوط می شود. منظور از اعتبار بیرونی آن است که محقق نتایج را با اعتبار درونی منساب به چه موقعیت های دیگری می تواند تعمیم دهد تعمیم نتایج در پژوهش های آزمایشی اغلب یک سؤال بحث برانگیز است؛ آیا می توان چیزی را که در یک موقعیت پژوهشی بدست آمده است به بسیاری از موقعیت های کلاسی واقعی نیز تعمیم داد برای این مهم نکاتی به شرح زیر مطرح است:

1ـ تعمیم پذیری یافته های پژوهشی و انتخاب آزمودنی ها:

در اغلب موارد پژوهشگر برای یافتان مدرسه ای که حاضر به همکاری با او باشد تلاش فراوان می کند و این عمل تا هنگامی که مدرسه ای اعلام همکاری کند ادامه دارد در چنین شرایطی مدرسه ای که با محقق همکاری کرده احتمالاً معرف همه مدارس نیست سوگیری در نمونه گیری اغلب به علت مسامحه کری پژوهشگر اتفاق می افتد بدین معنی که معرف بودن نمونه و تعمیم نتایج را مورد بررسی دقیق قرار نمی دهد.

راه حل: انتخاب آزمودنی ها از کلاس ها یا مدارسی مختلف و دوری از گزینش یک مدرسۀ معین به حداقل ممکن و معرف بودن نمونه حداکثر میزان این روش اقتصادی است. مزاحمت کمتری به دنبال دارد و از خستگی آزمودنی ها می کاهد.

2ـ تعمیم نتایج و پراکندگی درون داد یا منابع محرک ها:

پراکندگی منابع محرک برخلاف تکرار دقیق منابع محرک در طرح های آزمایشی ممکن است در واقع قابلیت تعمیم پذیری نتایج را افزایش دهد. این مطالب به ویژه در مواردی صادق است که هدف انتقال نکات اصلی یک پیام یا عامل آزمایشی به مخاطبان پیام باشد.

در مصاحبه های ضبط شده نتایج ممکن است ناشی از تکرار پخش پیام باشد نه محتوای آن به همین دلیل با ایجاد پراکندگی در منبع محرک و ثابت نگه داشتن محتوای پیام بدین نتیجه می رسیم که منبع تأثیر در پیام قرار دارد.

3ـ تعمیم پذیری در مشاهده ها: همان طوری که عامل آزمایشی ویژگی های مشتبه کننده ای به همراه دارد که ممکن است موجب به انحراف کشاندن نتیجۀ تحقیق شود. ابزار اندازه گیری و مشاهده نیز با عواملی همراه هستند که می توانند موجب مشبه شدن حاصل تحقیق شوند.

راه حل: برای اندازه گیری نتایج از چند شاخص استفاده کنید.

به عنوان مثال: برای اندازه گیری عملکرد و مشارکت در کلاس از امتحانات انشای و آزمون های عینی استفاده کنید.