اهداف روش تحقیق زمینه یابی در پایان نامه نویسی کارشناسی ارشد روانشناسی و دیگر رشته های علوم انسانی و علوم رفتاری بسیار مهم و پر اهمیت است.

اگر چه اهداف تحقیق زمینه یابی می تواند بسیار و دامنۀ وسیعی داشته باشد اما به طور کلی این تحقیق سه هدف عمده را دنبال می کند که به شرح زیر است:

1ـ توصیف:

این روش پژوهش به منظور توصیف یک جامعۀ تحقیقی در زمینۀ توزیع یک پدیدۀ معین انجام می گیرد.

بدین دلیل محقق در مورد علّت وجودی توزیع بحث نمی کند بلکه تنها به دو چگونگی، آن در جامعه مورد پژوهش می پردازد و آن را توصیف می کند.

به طور مثال مرکز آمار ایران و توزیع سن و جنس در کشور، وزارت کشور و درصد آراء شرکت کنندگان انتخابات، وزارت کار و آمار بیکاری و... علاوه بر توزیع نمونه و تعمیم آن به کل جامعه محقق غالب اجرای نمونه را هم توصیف و آن ها را با هم مقایسه می کند.مثلاً میزان نرخ بیکاری برحسب شهر، جنس، سن و...

2ـ تبیین:

در این مورد تمرکز روی چرایی است.

مثلاً در نمونه گیری رأی دهندگان می توان تبیین کرد که چرا برخی از رأی دهندگان یکی از کاندیدها را بر بقیه ترجیح داده اند در این موقعیت، تبیین یعنی به کاربردن کلماتی که برای بیان منظور خود به دیگران استفاده می کنیم؛ به عبارت دیگر تبیین یعنی تفسیر اعمال با استفاده از کلمات به صورتی که طرف مقابل آن را درک کند و قبول کند.

3ـ کشف:

هنگامی که پژوهشگر بخواهد موضوع خاصی را مورد پژوهش قرار دهد می تواند از روش های زمینه یابی برای و به عنوان یک تدبیر پژوهشی استفاده کند. در این ارتباط با توجه به ماهیت موضوع مورد کاوش، محقق می تواند به دقت آن را مورد بررسی قرار دهد یا این که تنها امکان ها و احتمال های تازه ای را مطرح کند.

امکان هایی که در زمینه یابی های بیشتر کنترل شدۀ به تبیین مورد پیگیری قرار گرفته بودند.

فعالیت این که توصیف، تبیین و کشف سه هدف اساسی تحقیق هستند و زمینه یابی بر پایه آن ها می تواند شکل گیرد و ثمربخش باشد، اما بیشتر مطالعات به طور معمول بیش از یک هدف را دنبال می کنند و در برخی موارد هم هر سه هدف مورد مطالعه قرار می گیرند که اهداف یاد شده می تواند راهنما و سازمان بخش باشد.