نحوه نوشتن بیان مسئله در پروپوزال و پایان نامه ارشد روانشناسی در گرو رعایت قواعد و اصول مربوط به آن است.

محققان شرح اهمیت مسئله تحقیق را در فصل اول پایان نامه روانشناسی لازم می دانند ، اگرچه شکل عبارتی را که برای بیان این قسمت به کار برده اند اندکی متفاوت است ، نظیر :

اهمیت موضوع تحقیق ، اهمیت مسئله پژوهش ، اهمیت مسئله ، ضرورت تحقیق .

شاید از دیدگاه ون دلن نیز اهمیت مسئله تحقیق در قالب همان بیان و تحلیل مسئله تحقیق که به کار برده است رسانده شود .

لذا پیشنهاد می شود که محقق قطعا عنوانی را که مبیّن اهمیت و ضرورت انجام تحقیق در موردی بخصوص است را به کار برد .

یکی از عناوین پیشنهادی دیگر در این مورد ، « اهمیت و ضرورت بررسی موضوع » می باشد .

بست ( ترجمه شریفی و طالقانی ، 1376) نیز به طور منحصر به فرد در مورد بیان مسئله و سوالات و فرضیات تحقیق این چنین عبارتی به کار برده است :

« بیان مسئله – پرسش هایی که باید به آن ها پاسخ داده شود – فرضیه هائی که باید مورد آزمایش قرار گیرد » .

به نظر می رسد به این ترتیب جان بست خواسته است این منظور را برساند که می توان فرضیات پیرامون تحقیق را در قالب همان بیان مسئله ارائه داد .

البته با توجه به نکاتی که قبلا توضیح داده شد و خصوصا محتوای تشکیل دهندۀ هر کدام ، پیشنهاد می شود که موارد مذکور به تفکیک ذکر گردند .

در مواردی هم به نظر می رسد نویسندگان این مفهوم را تایید نموده اند که می توان « اهمیت و ضرورت تحقیق » را در قالب همان بیان مسئله رساند ( برای مثال سرمد ، بازرگان و حجازی (1376) اظهار می دارند که در قسمت طرح مسئله ابتدا زمینه بروز مسئله تحقیق ، ویژگی ها ، گستردگی ، اهمیت و علل احتمالی بروز مسئله تحقیق بیان می شود ... پس از بیان مسئله به بیان فرضیه و یا سوال های تحقیق باید پرداخت ).

البته ضمن تایید این مطلب ، پیشنهاد می شود حتی المقدور – خصوصا زمانی که می توان بحثی نسبتا طولانی را برای اهمیت و ضرورت تحقیق ارائه داد – این قسمت را از بیان مسئله تفکیک نمود و مستقلاً این قسمت بسیار مهم تحقیق را ارائه کرد که با سایر مباحث مطرح شده در قسمت بیان و تعریف مسئله تحقیق هم مخلوط نگردد .