تعریف عملیاتی متغیرها در پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی

تعریف عملیاتی متغیرها در پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی آخرین قسمت فصل اول از گزارش تحقیق می باشد .

تعریف واژه های تحقیق

تعریف عملیاتی آخرین قسمت فصل اول گزارش تحقیق ، « تعریف واژه های تحقیق » می باشد .

مناسب ترین محل برای این قسمت بعد از « فرضیه های تحقیق » است ؛ زیرا در تعریف واژه ها تلاش بر آن است که عمدتا متغیر ها و مفاهیم و اصطلاحات قابل بحث در فرضیات تحقیق ، به اعتقاد بعضیکلا در طرح تحقیق ، به صورت دقیق تعریف شوند .

در این ارتباط دلاور (1373: 430) این چنین بیان می دارزد :

« پژوهشگر سرانجام در پایان بخش اول گزارش تحقیق ، متغیرهایی را که در فرضیه بیان کرده است ، به صورت عملیاتی تعریف می کند » .

ون دلن ( ترجمه نجفی زند ، 1373 : 486) نیز اظهار می دارد :

« در این قسمت محقق اصطلاحاتی را که برای مطالعه اساسی هستند ، یا به شیوۀ غیر معمول یا خاص به کار رفته اند تعریف می کند » .

نادری و سیف نراقی ( 1364 : 192) معتقدند :

« از ان جا که بسیاری از واژه ها و اصطلاحات ، معانی گوناگونی دارد ، محقق در کاربرد آن ها ناگزیر به تعریف ان هاست ، زیرا ممکن است در بعضی موارد ، واژه یا اصطلاح ، مفهومی را به خواننده عرضه کند که اصولا مورد توجه محقق نباشد یا احتمالا واژه ها و اصطلاح ویژه ای برای خواننده بیگانه و نامفهوم باشد .

بنابراین و با توجه به لزوم ساده نویسی در نوشتن رساله تحقیقی ، محقق موظف است این گونه واژه ها و اصطلاحات ویژه را در طرح تحقیق خود تعریف کند ».

از دیدگاه سرمد ، بازرگان و حجازی ( 1376 : 42-40) سازه ها و متغیرها را می توان به دو صورت تعریف کرد :

تعریف مفهومی و تعریف عملیاتی . تعریف مفهومی به تعریف یک واژه توسط واژه های دیگر اشاره دارد .

به عبارت دیگر در این گونه تعریف از واژهای انتزاعی و ملاک های فرضی استفاده می شود .

این نوع تعریف به شناسایی ماهیت یک پدیده کمک کرده و نقش مهمی را در فرایند منطقی تدوین فرضیه ها ایفا می کند .

تعریف مفهومی را باید به تعریف عملیاتی تبدیل کرده تا بتوان آن را مشاهده کرد .

برای مثال ، هوش را می توان ظرفیت یادگیری ، توانایی تفکر انتزاعی یا فعالیت فکری تعریف کرد .

این تعریف مفهومی هوش باید به تعریف عملیاتی تبدیل شود تا بتوان آن را مشاهده کرد .

تعریف عملیاتی ، تعریفی است که بر ویژگی های قابل مشاهده استوار است .

تعریف عملیاتی ، راهنمای محقق است در آن چه که باید انجام گیرد و در شیوۀ انجام گرفتن آن .

تعریف عملیاتی تا حد زیادی به شرایط مسئله تحقیق و فرهنگ محقق بستگی داشته و نمی تواند تمام معانی علمی یک مفهوم را شامل شود .

برای تعریف عملیاتی یک سازه باید متغیرهای معرفی را که نشانگر این سازه باشد مشخص کرد .

دو نوع تعریف عملیاتی وجود دارد :

الف ) تعریف عملیاتی اندازه پذیر 

ب) تعریف عملیاتی آزمایشی تعریف عملیاتی اندازه پذیر عبارت است از عملیاتی که باید انجام پذیرد تا اندازه گیری یک مفهوم یا سازه میسر شود .

برای مثال ، پیشرفت تحصیلی را می توان با نمرات فرد در یک آزمون استاندارد شده ، تعریف کرد .

با این که « مفهوم خود » را می توان به وسیله پرسشنامۀ « ادراک لیاقت از خود » که دارای ویژگی های روان سنجی ( قابلیت اعتماد و اعتبار ) است ، مانند پرسشنامه ها رتر ، تعریف کرد .

تعریف عملیاتی آزمایشی عبارت است از ایجاد شرایط آزمایشی لازم ( براساس نظریه های موجود ) برای بروز پدیدۀ مورد مطالعه که توسط پژوهشگر صورت می گیرد .

برای مثال ، تعریف آزمایشی ناکامی به صورت عملیاتی عبارت از شرایطی است که در آن فرد برای رسیدن به یک هدف با مانع برخورد می کند .

با توجه به تعریف عملیاتی ارائه شده در تحقیق ، می توان مقیاس اندازه گیری متغیر را مشخص کرد .

سرمد ، بازرگان و حجازی (1376: 38) یکی از ملاک های ارزیابی مسئله و گزاره های تحقیق را آن می دانند که تعریف عملیاتی متغیرهای مربوطه آسان باشد .

در همین ارتباط ، حافظ نیا ( 1377: 38-37) اظهار می دارد که :

متغیرهای یک تحقیق باید قابلیت سنجش و اندازه گیری را پیدا کنند ؛ یعنی باید به شاخص ها و مفاهیم عینی تری تبدیل شوند .

که بتوان آن ها را مشخص و اندازه گیری نمود . در غیر این صورت امکان سنجش و اندازه گیری آن ها وجود ندارد و محقق نمی تواند فرضیه های تحقیق خود را ارزیابی نماید . بنابراین شرط اول این است که متغیرها و مشخصات آن ها به شیوه ای تعریف شوند که مشاهده پذیر و قابل سنجش باشند .

شرط دوم این که معیارهای اندازه گیری در جمع آوری اطلاعات به گونه ای به کار گرفته شوند که امکان ارزیابی فرضیه ها وجود داشته باشد . چنان چه این شرایط در مورد تعریف مشخصات متغیرهای مورد مطالعه رعایت شود ، می توان گفت که متغیر تعریف عملیاتی شده است .

یعنی محقق بعد از انجام آن می تواند اطلاعات مورد نظر را گردآوری کند . از طرف دیگر ف باید توجه داشت که مصادیق و واقعیت های متعلق به تعاریف عملیاتی را مولف یا نشانه می گویند ؛ یعنی اموری که وجود آن ها باعث معرفی متغیر یا واژه مورد سنجش می شود . برای مثال ، می توان گفت که در آمد مشخص ، خانه های شیک و متعدد، اتومبیل مدل بالا ، تفریحات داخل و خارج از کشور و امثال آن معرف واژه یا متغیر ثروت و فرد ثروتمند محسوب می شود .

به اعتقاد هومن ( 1370: 61-59) : « هر پژوهشگر سرانجام باید برای ترجمه تعاریف به وقایع مشاهده پذیر راهی را پیشنهاد کند تا پژوهش قابل اجرا و عملی گردد . در این وضعیت می توانیم یک واژه را به گونه ای تعریف کنیم که بگوئیم بیانگر چه اعمال یا رفتارهایی است و دلالت بر چه نوع اعمال و رفتارهایی دارد .

مثلا در مورد مفهوم هوش ، تعریف هوش بر پایۀ این روش ، مستلزم ان است که مشخص کنیم که چه رفتارهائی نشانگر عمل «هوشمندانه » و چه رفتارهائی نشانۀ عمل « غیرهوشمندانه» است. می توان گفت کودک 7 ساله ای که بتواند یک داستان را به خوبی بخواند ، باهوش است ؛ واگر از عهدۀ این کار برنیاید کودک باهوشی نیست .

این نوع تعریف ، گاه تعریف رفتاری یا مشاهده ای نیز نامیده شده است .

تعریف عملی ، فعالیت های پژوهشگر را در اندازه گیری یا دستکاری یک متغیر مشخص می کند و برای او نوعی راهنما و دستور کار محسوب می شود زیرا از طریق تشریح آن چه پژوهشگر باید برای اندازه گیری آن انجام دهد ، به متغیر مورد مطالعه معنی می دهد ، به عبارت دیگر ، آن را تعریف می کند .

یک مثال روشن برای تعریف عملی هوش چنین است :

هوش نمره هایی است که در نتیجه اجرای تست هوشی x به دست می آید یا هوش چیزی است که تست هوشی x می سنجد ».

نادری ف سیف نراقی و شاهپوریان ( 1371: 76-73) در زمینه تعریف واژه ها و اصطلاحات تحقیق این گونه اظهار نظر می نمایند که با توجه به لزوم گویایی و ساده نویسی گزارشات تحقیق ، محقق موظف است :

اولا ً ، این گونه واژه ها و اصطلاحات را در طرح تحقیق خود ، هم به لحاظ نظری و نیز از حیث عملی ، تعریف کند .

ثانیا ً ، در حد امکان از واژه ها و اصطلاحات یکسان ، در بیان هر قسمت از تحقیق استفاده نماید تا در کلیه مراحل تحقیق منظور او از به کار بردن واژه و اصطلاحی خاص برای خواننده مشخص و روشن باشد .

ثالثا ً ، اگر در بیان اهداف ف فرض ها یا سوال های ویژه ونیز در سایر قسمت های تحقیق ناچار به استفاده از واژه و اصطلاحات جدیدی است ، بایستی تعریف ان ها را نیز در قسمت تعریف واژه ها و اصطلاحات بیاورد .

مراد از تعریف نظری واژه ها و اصطلاحات آنست که پژوهشگر یک مفهوم و واژه را به وسیله مفاهیم دیگر تعریف کند .

این تعریف ، یک استنباط ذهنی و تجریدی از واژه ها است و بایستی ریشه در نوشته ها و نظریه های موجود داشته باشد و به طور علمی بیان شود .

بهترین روش آن است که واژه ها و اصطلاحات را بر اساس تعریفی که توسط صاحب نظران در هر رشته ارائه شده و به کار می رود ، تعریف نمود .

برای برخی از واژه ها با توجه به این که در زندگی روزمره به کار می رود و تقریبا ً معنی آشکاری دارد ، در مقالات و نوشته ها تعریف مشخصی موجود نیست ، لذا در این قبیل موارد می توان از فرهنگ لغات برای تعریف آنها استفاده کرد .

در حد امکان باید تعریف نظری انتخاب شده برای یک واژه یا اصطلاح با کابرد عملی آن در پژوهش مورد نظر ارتباط معنی داری داشته باشد .

اما منظور از تعریف عملی واژه ها و اصطلاحات ، آنست که محقق در این تعریف به مشخص ساختن حدود یک متغیر و تعیین حوزه عملیاتی آن ، تعریف معیارها و ملاک تجربی و عملی جهت اندازه گیری و سنجش آن متغیر به طریقی که در پژوهش ، مورد نظر محقق می باشد ، مبادرت می کند .

تعریف عملی باید به صورت دقیق و با کلمات ساده و واضح بیان شود ؛ به طوری که معنی آن برای همه خوانندگان یکسان باشد .

به عبارت دیگر تعریف عملی باید طوری نوشته شود که همه جنبه های مربوط به آن واژه و اصطلاح را مشخص می کند ، به گونه ای که خوانندگان نتوانند برداشت های متفاوت از آن پیدا کنند .

برخی مواقع در پژوهش ها ، تعریف عملی برای یک واژه و اصطلاح خاص به تنهایی مفهومی ندارد و منظور و مقصود پژوهشگر را بیان نمی کند .

بنابراین ، در صورت لزوم ، برای فراهم آوردن تعریف عملی جهت مفهومی خاص می توان دو یا چند واژه را با هم به طور منطقی ترکیب کرد و یک تعریف عملی برای آن نوشت .

برای مثال چنان چه بخواهی اصطلاح « کیفیت مراقبت های پرستاری » را تعریف کنید ، ممکن است نخست واژه ها « کیفیت » واژه « مراقبت » و واژه « پرستاری » را به طور جداگانه و به صورت نظری تعریف کنید و آنگاه این تعاریف نظری واژه ها را باهم ترکیب نمایید و برای اصطلاح « کیفیت مراقبت های پرستاری » در قالب یک مفهوم ، تعریف عملی مناسبی فراهم آورید .

به خاطر داشته باشید که تعریف عملی واژه ها و اصطلاحات باید براساس تعریف نظری ان ها باشد .

برای مثال ، اگر مراد فراهم سازی تعاریف نظری و عملی برای واژه « آموزش بیمار » باشد محقق باید ابتدا آن را به صورت نظری تعریف کند تا مشخص شود ، چه ذهنیتی از این واژه دارد و سپس آن را به گونه عملی تعریف نماید تا معلوم گردد در این پژوهش خاص منظور او از این واژه چیست .

فرض کنید تعریف نظری زیر برای اصطلاح « آموزش بیمار » مورد پذیرش محقق باشد :

« آموزش بیمار عبارت است از تعلیم بیمار براساس نیازهای فردی او به نحوی که باعث ایجاد تغییرات رفتاری مورد نظر در بیمار گردد .

بنابراین تعریف عملی محقق برای این اصطلاح چیزی شبیه تعریف زیر می باشد : ن اجرای یک برنامه آموزشی تنظیم شده طی سه روز جهت دادن اطلاعات درباره چگونگی آمادگی های قبل از جراحی قلب ، چگونگی مراقبت های بعد از عمل و دوران نقاهت ، به بیماری که برای اولین بار تحت عمل جراحی قلب قرار می گیرد » .

قسمت « تعریف واژه های تحقیق » چه روشنگر واژه ها و اصطلاحات فرضیات تحقیق و چه روشنگر واژه ها و اصطلاحات کل فصل اول تحقیق – که واژه های آن نمایندۀ واژه های تمامی فصول تحقیق است – باشد ، مناسب ترین جای آن بعد از فرضیات تحقیق و یا در انتهای فصل اول است .

شاید بتوان لزوم قسمت فوق را در تحقیق ، دو امر اساسی تلقی نمود : اولا ً همان طور که گفته شد فرضیه های پژوهش باید قابل آزمون باشند .

این نکته بدان معنا است که متغیرهای تشکیل دهندۀ هر فرضیه باید قابل سنجش و اندازه گیری باشند .

تاکید بر تعریف عملیاتی واژه های تحقیق در همین راستاست ، بدان مفهوم که عمدتا ً متغیر های تشکیل دهندۀ هر فرضیه به گونه ای توسط پژوهشگر تعریف شوند که مبیّن نحوۀ سنجش و اندازهگیری و یا آزمون آنها باشد .

چنین امری به خود محقق کمک می کند مطمئن شود که کل فرضیات او قابل آزمونند و نحوه اندازه گیری متغیر های هر فرضیه را نیز به او نشان می دهد .

احتمالا ً ان دسته از نویسندگانی که تاکید بر تعریف عملیاتی متغیرهای فرضیات تحقیق دارند در راستای توجه به نکته مذکور هم تاکید بر ارائه تعریف عملیاتی و هم تاکید بر تعریف عملیاتی واژه های فرضیات تحقیق دارند .

لزوم قسمت تعریف واژه های تحقیق علت دیگری نیز دارد و آن عبارت از این نکته است که استفاده کنندگان و خوانندگان هر تحقیقی دقیقا ً متوجه معنا و مفهوم هر واژۀ تحقیق ، درست به همان گونه که منظور نظر پژوهشگر بوده است ، بشوند و باز هم چنین امری میسر خواهد بود که محقق بتواند تعریف عملیاتی واژه ها و اصطلاحاتی از تحقیق و فرضیات آن را که احتیاج به توضیح دارند ، بیان کند .

در این مورد فقط نباید روی تعریف متغیر های فرضیات اصرار ورزید ، بلکه تمام واژه ها و اصطلاحاتی که در قسمت بیان مسئله ، اهداف تحقیق ...( مجموعا ً در کل فصل اول تحقیق ) احتیاج به توضیح و روشن شدن دارند ، باید مورد تعریف و تشریح قرار گیرند .

همچنین در این ارتباط اگر محقق بتواند تعریفی کاملا ً دقیق که مبیّن منظور وی باشد ، ارائه دهد کافی است و اهمیت ارائه تعریف عملیاتی به اندازۀ متغیر های فرضیات تحقیق نمی باشد .

شاید آن دسته از نویسندگانی که روی تعریف و توضیح کل واژه های فصل اول – آن هم نه قطعا ً تعریف عملیاتی بلکه در بسیاری موارد تعریف مفهومی ، تاکید داشتند به واسطه توجه به نکته مذکور بوده است .

می توان پیشنهاد نمود که پژوهشگران محترم تلاش کنند حتی المقدور متغیر های فرضیات خود را به صورت عملیاتی تعریف کنند .

سایر واژه ها و اصطلاحات فصل اول را که احتیاج به توضیح دارند ، به صورت عملیاتی و در صورت عدم امکان به صورت مفهومی تعریف نمایند .

البته می توان برای هر متغیر و اصطلاح نیز یک تعریف مفهومی و سپس یک تعریف عملیاتی ارائه داد .

متاسفانه اخیرا ً زیاد مشاهده می شود که برخی پژوهشگران و دانشجویان اولا ً واژه هایی که به هیچ وجه احتیاج به تعریف ندارند ، مورد تعریف قرار می دهند و ثانیا ً آن که فقط به ارائه چند تعریف کاملا ً کلی و مفهومی از چند کتاب برای تعریف واژه های تحقیق خود اکتفا می کنند .

گویی آنان به درستی فلسفه لزوم تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق را متوجه نشده اند و از اهمیت ذکر آن برای خود و مخاطبینشان بی اطلاعند .

این نکته قابل تذکر است که اگر محقق در ارائه تعریف واژه های تحقیق از منابعی استفاده نماید ، قطعا ً برای هر واژه باید نشانی دقیق هر منبع را ذکر نماید .

 

با تهیه نمونه پروپوزال های زیر نمونه های بیشتری از تعریف عملیاتی مفاهیم و متغیرها را ببینید.

پروپوزال هایی که برای فروش گذاشته ایم با دقت بسیار بالا و کیفیت بی نظیر برای آموزش دانشجویان نوشته شده است.

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 1)                                                                  دانلود نمونه پایان نامه آماده روانشناسی بالینی

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 2)                                                                  دانلود پایان نامه آماده روانشناسی بالینی

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 3)                                                                  پروپوزال آماده روش تحقیق روانشناسی

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 4)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 5)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 6)

دانلود پروپوزال آماده مشاوره (شماره 7)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 8)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 9)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 10)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 11)

دانلود نمونه پروپوزال مشاوره (شماره 12)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 13)

دانلود یک نمونه پروپوزال آماده پرستاری (شماره 14)

 دانلود نمونه پروپوزال روانشناسی بالینی (شماره 15)

خرید پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی (شماره 16)

نمونه پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی (شماره 17)

دانلود پروپوزال آماده علوم تربیتی (شماره 18)

پروپوزال آماده روانشناسی بالینی (شماره 19)

دانلود پروپوزال آماده کارشناسی ارشد روانشناسی (شماره 20)

دانلود پروپوزال روانشناسی بالینی (شماره 21)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی صنعتی سازمانی (شماره 22)

فروش پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 23)

دانلود پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی (شماره 24)

خرید اینترنتی پروپوزال روانشناسی (شماره 25)

خرید اینترنتی پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 26)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی تربیتی (شماره 27)

دانلود پروپوزال آماده روانشناسی عمومی (شماره 28)

نمونه یک پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 29)

یک پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 30)

پروپوزال آماده رشته روانشناسی ی (شماره 31)

دانلود یک پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 32)

یک نمونه پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 33)

دانلود یک نمونه پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 34)

خرید نمونه پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 35)

خرید پروپوزال آماده رشته روانشناسی (شماره 36)

خرید یک نمونه پروپوزال آماده روانشناسی (شماره 37)

دانلود نمونه پروپوزال آماده روانشناسی عمومی (شماره 38)

یک پروپوزال آماده رشته روانشناسی (شماره 39)

خرید یک نمونه پروپوزال آماده رشته روانشناسی (شماره 40)

دانلود پروپوزال روش تحقیق روانشناسی (شماره 41)

خرید پروپوزال روش تحقیق روانشناسی (شماره 42)

دانلود پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی (شماره 43)

دانلود نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی (شماره 44)

پروپوزال کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی (شماره 45)

نمونه پروپوزال روانشناسی بالینی (شماره 46)

دانلود پروپوزال با موضوع روانشناسی (شماره 47)

خرید پروپوزال روانشناسی بالینی (شماره 48)

نمونه پروپوزال کامل شده رشته روانشناسی (شماره 49)

خرید پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی (50)

 پروپوزال آماده کارشناسی ارشد روانشناسی (شماره 51)

پروپوزال آماده کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی (شماره 52)

نمونه پروپوزال روش تحقیق روانشناسی (شماره 53)

یک نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی (شماره 54)

خرید پروپوزال آماده علوم تربیتی (شماره 55)