دانلود یک نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی

دانلود رایگان یک نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی هدیه است از طرف سایت ایران پژوهش تا به عنوان راهنمای نوشتن پایان نامه با نحوه نگارش فصل دوم به خوبی آشنا شوید (فصل پنجم).

نمونه فصل دوم پایان نامه روانشناسی بالینی (قسمت پنجم)

فصل دوم: ادبیات و پیشینه پژوهش

عنوان موضوع پایان نامه روانشناسی:

مقایسه تاب آوری و ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای در بیماران آرتریت روماتوئید و افراد سالم

(قسمت های دیگر در انتهای همین متن قابل دریافت است)

2-5 پیشینه پژوهش

در این بخش به بررسی پژوهش‌های مرتبط به بیماری آرتریت روماتوئید، تاب آوری، ویژگی‌های شخصیتی و راهبردهای مقابله‌ای می‌پردازیم.

2-5-1 پژوهش انجام گرفته در خارج از کشور

توماسو و همکاران (2014) در پژوهشی نیمرخ شخصیت و سبک‌های مقابله را در بیماران مبتلا به میگرن با سندرم فیبرومیالژیا را مورد بررسی قرار دادند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که: بیماران مبتلا به سندرم فیبرومیالژیا در فاکتور برون گرایی شخصیت نسبت به سایر بیماران میگرن و افراد گروه کنترل تفاوت معنادار داشتند؛ و در فاکتور گشودگی نسبت به تجربه بیماران مبتلا به میگرن با سندرم فیبرومیالژیا و سایر بیماران میگرن با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود داشت؛ و همچنین استفاده از سبک‌های مقابله اجتنابی موجب بدتر شدن بیماری در بیماران مبتلا به میگرن با سندرم فیبرومیالژیا می‌شود. التروچوف (2014) پژوهشی تحت عنوان «ارتباط بین صفات شخصیتی و تاب آوری در برابر استرس» انجام داد.

او در پژوهش خود به این نتیجه دست یافت که: صفات شخصیتی به پیش بینی اینکه چگونه استرس‌ها روی ایمنی روانی اثر می‌گذارد کمک می‌کند. تورس و همکاران (2013) در پژوهشی به بررسی شخصیت افراد مبتلا به فیبرومیالژیا پرداختند نتایج پژوهش آنها نشان داد که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نمرات بالاتری در روان رنجور خویی و نمرات پایین‌تری را در برون گرایی کسب کردند.

انگل برچت و همکاران (2013) در پژوهشی به بررسی تعامل عملکرد جسمانی و سلامت هیجانی در بیماران آرتریت روماتوئید و نقش مقابله در این بیماری پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که آموزش دادن راهبردهای مقابله نقش کلیدی در کاهش دادن آسیب های عملکرد جسمی و سلامت هیجانی ایفا می‌کند.

انگل برچت و همکاران (2012) پژوهشی تحت عنوان «تأثیر راهبردهای مقابله‌ای در سلامت روانی و جسمانی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید» انجام دادند. نتایج پژوهش‌های آنها نشان داد که: راهبردهای مقابله‌ای مورد استفاده در بیماران آرتریت روماتوئید وابسته به جنسیت است اما به سن وابسته نیست؛ و استفاده از راهبردهای مقابله‌ای متمرکز بر حل مسئله اثر مقابله را این بیماران بهبود می‌بخشد و همچنین در سلامت روانی و جسمانی بیماران تأثیر می‌گذارد.

به طور کلی مقابله باید به عنوان یک عامل مهم در تعیین سلامت کلی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در نظر گرفت. پنگ و همکاران (2012) در پژوهشی به بررسی رویدادهای منفی زندگی و سلامت روان و اثر تاب آوری، شخصیت و حمایت اجتماعی در دانشجویان پرداختند. نتایج پژوهش انها نشان داد که: مشکلات سلامت روانی رابطه مثبت با رویدادهای منفی زندگی و روان رنجوری دارد؛ و همچنین مشکلات سلامت روانی همبستگی منفی با حمایت اجتماعی و برون گرایی دارد؛ و به این نتیجه دست یافتند که رشد دادن تاب آوری برای سازگاری فرد کمک کننده است.

ملکوک (2011) پژوهشی با عنوان «پنج عامل شخصیتی و سبک‌های مقابله‌ای در پیش بینی بهزیستی روانی: مطالعه با نمونه ترکیه» انجام داد. نتایج پژوهش وی حاکی از آن است که روان رنجور خویی به طور منفی بهزیستی روانی را پیش بینی می‌کند و برون گرایی و وظیفه شناسی پیش بینی کننده مثبت بهزیستی روانی هستند؛ و سبک‌های مقابله‌ای درمانده به طور منفی با بهزیستی ذهنی ارتباط دارد.

نتایج به طور کلی نشان داد که ویژگی‌های شخصیتی و سبک‌های مقابله‌ای نقش مهمی در توضیح بهزیستی روانی بازی می‌کند. استوارت و یون (2011) در پژوهش خود در مورد تاب آوری به این نتیجه دست یافتند که فاکتورهای روانی مرتبط با تاب آوری خود کار آمدی، عزت نفس، تمرکز کنترل درونی، سرسختی، امیدواری، پذیرش بیماری، عزم و اراده می‌باشد؛ و راهبرهای مقابله‌ای مانند ارزیابی شناختی مثبت، معنویت و مقابله فعال نیز با تاب آوری همراه است.

فاکتورهای تاب آوری به طور قابل توجهی در بیماری جسمانی از طریق مراقبت از خود، پایبندی به درمان، کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، ادراک بیماری و احساس درد مشخص می‌شود.

نورتون و همکاران (2011) به بررسی فشارهای روانی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید پرداختند. انها به این نتیجه دست یافتند که: علائم درد، سفتی و اختلال عملکرد به طور قابل توجهی با سطوحی از پریشانی روانی در زمان تشخیص همراه بود؛ و همچنین بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید از تأثیر فشار روانی بر سلامت جسمانی و روانی خود آگاهی ندارند. زر پور و بشارت (2011) به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ( IBS) و افراد سالم پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که بیماران IBS نمرات بیشتری در روان رنجور خویی و نمرات پایین‌تری در برون گرایی و وظیفه شناسی در مقایسه با افراد سالم کسب کردند.

همچنین آنها نتیجه گرفتند که متغیرهای شخصیتی تا حدی می‌تواند عفونت را در افراد مبتلا به IBS پیش بینی کند. داوی دوف و همکاران (2010) در پژوهشی به بررسی تاب آوری و سلامت روانی پرداختند.

نتایج پژوهش آنها نشان داد که: تاب آوری به عنوان یک مکانیزم دفاعی به افراد در مواجهه با سختی‌ها کمک می‌کند و همچنین بهبود تاب آوری یک هدف مهم برای درمان و پیشگیری از بیماری‌هاست و افزایش تاب آوری با سلامت روانی مثبت در ارتباط است. کایرش بم و همکاران (2008) در پژوهشی به بررسی ویژگی‌های شخصیتی در افراد آلرژیک پرداختند. نتایج پژوهش‌های آنها نشان داد که: بین ویژگی‌های شخصیتی در افراد آلرژیک و افراد سالم تفاوت معنادار وجود دارد.

پیودروسکا و کارر (2008) در پژوهشی این عامل را بررسی کردند که آیا شخصیت و سبک‌های مقابله ای فرد را از پریشانی روانی محافظت می‌نماید. نتایج پژوهش آنها نشان داد که استفاده از سبک‌های مقابله‌ای موثر و صفات شخصیت اثرات تعدیل کننده‌ای بر پریشانی روانی دارند. دیوپین و همکاران (2007) به ارزیابی راهبردهای مقابله‌ای در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 پرداختند.

آنها به این نتیجه دست یافتند که برخی از ویژگی‌های شخصیتی، از جمله مکانیسم‌های مقابله‌ای در مورد بیماری به نظر می‌رسد نقش مهمی در آسیب پذیری بیماری یا تاب آوری بیشتر در برابر آن دارد.

جونز و همکاران (2006) در پژوهشی به بررسی راهبردهای مقابله‌ای و حمایت میان فردی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و بیماران التهابی روده پرداختند. نتایج پژوهش آنها حاکی از آن است که: بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و بیماران التهابی روده نسبت به افراد سالم به طور معناداری حمایت میان فردی کمتری را گزارش دادند؛ و بیماران به طور معناداری از راهبردهای حل مسئله کمتر و از راهبردهای گریز-اجتناب بیشتر استفاده می‌کردند.

کمپبل- سیلس و همکاران (2006) در پژوهش خود به بررسی رابطه تاب آوری با صفات شخصیتی و سبک‌های مقابله‌ای و نشانه‌های روانی پرداختند. آنها به این نتیجه دست یافتند که بین تاب آوری با ابعاد شخصیتی و سبک‌های مقابله‌ای رابطه وجود دارد. تاب آوری با روان رنجوری رابطه منفی دارد و با برون گرایی و وظیفه شناسی رابطه مثبت دارد. سبک مقابله‌ای هم پیش بینی کننده پراکندگی در تاب آوری شرکت کنندگان با صفات شخصیتی آن‌ها می‌باشد؛ و همچنین به این نتیجه رسیده‌اند که بین مقابله متمرکز بر مسئله و تاب آوری رابطه مثبت معنادار وجود دارد.

ساول کول و همکاران (2000) در پژوهشی به بررسی حمایت اجتماع و راهبردهای مقابله‌ای و سلامت روان پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که: استفاده از راهبردهای مقابله اجتنابی منجر به کاهش حمایت اجتماعی می‌شود و کاهش حمایت اجتماعی روی سلامت روان تأثیر دارد.

2-5-2 پژوهش انجام گرفته در داخل کشور

داورنیا و همکاران (1393) پژوهشی تحت عنوان «پیش بینی آسیب پذیری در برابر استرس بر اساس حمایت اجتماعی و ویژگی‌های شخصیتی» انجام دادند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که: متغیرهای حمایت اجتماعی و ویژگی‌های شخصیتی توانایی پیش بینی آسیب پذیری در برابر استرس را دارند؛ و همچنین نتیجه گیری کردند که برخورد متفاوت فرد با استرس و انتخاب راهبردهای مقابله‌ای افراد با ویژگی‌های شخصیتی آنها قابل توجیه است.

محمد پور و همکاران (1393) در پژوهشی به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی بین بیماران مالتیپل اسکلروزیس (MS)و همتایان عادی پرداختند. نتایج پژوهش انها نشان داد که بیماران مبتلا به (MS) ویژگی‌های روان رنجوری خویی و وظیفه شناسی بیشتر و برون گرایی و گشودگی کمتری را در مقایسه با همتایان سالم خود نشان دادند.

پژوهشی که کرمی و همکاران ( 1392) انجام دادند نشان داد که افراد تاب آور انعطاف پذیری بیشتری در مقابل شرایط آسیب زا دارند و خود را در برابر این شرایط حفاظت می‌کنند و در حقیقت تاب آوری بالای فرد را در مقابل مسائل زندگی و استرس‌ها مقاوم می‌کند و به فرد امیدواری بیشتری برای زندگی می‌دهد. سبحانی شهمیرزادی و همکاران (1392) به مقایسه راهبردهای مقابله‌ای در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و افراد غیر مبتلا پرداختند.

نتایج پژوهش آنها نشان داد که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر در مقایسه با افراد سالم بیشتر از راهبردهای مقابله‌ای اجتنابی استفاده می‌کنند. طاهری و همکاران (1391) در پژوهشی به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر، بیماران مبتلا به سایر اختلال‌های گوارشی و افراد بهنجار انجام دادند.

نتایج پژوهش‌های آنها نشان داد که: میانگین نمرات عامل نورزگرایی در بیماران مبتلا به نشانگان روده‌ی تحریک پذیر و بیماران مبتلا به سایر اختلال‌های گوارشی بیشتر از افراد بهنجار است در حالی که میانگین نمرات افراد بهنجار در عامل برون گرایی بیشتر از بیماران مبتلا به نشانگان روده‌ی تحریک پذیر و بیماران مبتلا به سایر اختلال‌های گوارشی بود. در عامل‌های گشودگی، نرم خویی و وظیفه شناسی تفاوت بین گروه‌ها معنادار نبود.

کیخاونی و همکاران (1391 ) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که بین تاب آوری و سلامت روان رابطه معنا داری وجود دارد و پژوهش‌های آن ها نشان داد که افراد داری تاب آوری بالا در شرایط استرس زا در موقعیت‌های ناگوار سلامت روان شناختی خود را حفظ می‌نمایند و دارای سازگاری روان‌شناختی هستند.

فرهند (1391) در پژوهش خود به بررسی رابطه الگوهای ارتباطی خانواده و ویژگی‌های شخصیتی با بهزیستی روان‌شناختی با واسطه گری تاب آوری در بیماران ام. اس پرداخته است.

نتایج پژوهش‌های وی نشان داد که: تاب آوری نیز بهزیستی روان‌شناختی را پیش بینی می‌کند. به طور کلی تاب آوری نقش واسطه گری معناداری را برای الگوهای ارتباطی خانواده، ویژگی‌های شخصیتی با بهزیستی روان‌شناختی دارد.

سوری (1391) به بررسی رابطه ویژگی‌های شخصیتی و سبک‌های مقابله‌ای بر بهزیستی روان‌شناختی می‌پردازد. یافته‌های وی حاکی از آن است که: بین سبک‌های مقابله مسئله مدار با بهزیستی روان شناختی رابطه مثبت و بین سبک‌های مقابله‌ای هیجان مدار و بهزیستی روان‌شناختی رابطه منفی معنادار وجود دارد.

نعمتی سوگلی تپه (1391) در پژوهشی به بررسی نقش ویژگی‌های شخصیتی در رفتارهای خود مراقبتی و پیامدهای درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با توجه به نقش تعدیل کننده سبک‌های مقابله‌ای می‌پردازد.

نتایج پژوهش‌هایش نشان داد که راهبردهای مقابله‌ای رابطه بین ویژگی‌های شخصیت با خود مراقبتی و پیامدهای درمان در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

مهری نژاد و رجبی مقدم (1391) پژوهشی با عنوان «مقایسه ویژگی‌های شخصیتی بیماران رینیت آلرژیک و افراد عادی» انجام دادند. که هدف از مطالعه آنها شناخت میزان تاثیر ویژگی‌های شخصیتی در بروز و تشدید رینیت آلرژیک بود. نتایج پژوهش آنها نشان داد که: بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک نسبت به افراد عادی از نظر برخی از ویژگی‌های شخصیتی متفاوتند.

این بیماران بیش از افراد عادی منفی گرا و دچار افسرده خویی، افسردگی و اضطراب بودند. قاسمی (1391) در پژوهشی به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر با افراد سالم پرداخت. یافته‌های وی نشان داد که بیماران به طور معناداری از روان رنجورخویی بیشتر و برون گرایی کمتری نسبت به افراد سالم برخوردار بودند، اما بین دو گروه در متغیرهای گشودگی، دلپذیر بودن و با وجدان بودن تفاوت معناداری مشاهده نشد.

رهنمای نهزمی و همکاران (1391) در پژوهشی به مقایسه ویژگی‌های شخصیت و استرس افراد مبتلا به زخم معده و افراد سالم پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که از نظر ویژگی‌های شخصیتی گروه بیماران به طور چشمگیری نمرات بالاتری را در ویژگی‌های (N)، (E)و (O)به دست آوردند.

مرادی و بهرامی احسان (1390) در پژوهشی به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی، راهبردهای مقابله‌ای و سبک‌های اسنادی بین بیماران وابسته به مواد افیونی و افراد سالم پرداختند.

نتایج پژوهش آنها حاکی از آن است که: بیماران وابسته به مواد افیونی در هنگام بروز مشکل از راهبردهای حل مسئله، کمتر و از راهبردهای مقابله‌ای هیجان مدار بیشتر استفاده می‌کنند. همچنین بیماران وابسته به مواد افیونی به لحاظ روان نژندگرایی، روان پریش گرایی و درون گرایی بالاتر بودند. از سوی دیگر برخی از ویژگی‌های شخصیتی و راهبردهای مقابله‌ای به نحو قابل توجهی قادرند افراد سالم را از بیماران وابسته به مواد افیونی متمایز سازند.

توکلی (1390) در پژوهش خود تحت عنوان «نقش ویژگی‌های شخصیتی و راهبردهای مقابله‌ای در پیش بینی تاب آوری بیماران مبتلا به دیابت نوع2» پرداخت نتایج پژوهش وی نشان داد که بین روان رنجوری و تاب آوری ارتباط منفی معنادار و بین برون گرایی و تاب آوری در بیماران دیابتی ارتباط مثبت معنادار وجود دارد. ولی بین ابعاد گشودگی مقبولیت و وظیفه شناسی با تاب آوری ارتباط معنادار وجود نداشت.

همچنین بین راهبردهای مقابله‌ای مسئله مدار و تاب آوری رابطه مثبت معنادار و بین راهبرد مقابله هیجان مدار و تاب آوری در بیماران دیابتی رابطه منفی معنادار وجود دارد. افراد سالم از تاب آوری بیشتری نسبت به افراد دیابتی برخوردار بودند و افراد سالم بیشتر از سبک مقابله‌ای مسئله مدار استفاده می‌کنند.

در مقابل افراد دیابتی بیشتر از افراد سالم از سبک مقابله‌ای و هیجان مدار و اجتنابی استفاده می‌کردند. علاوه بر این از نظر پنج عامل شخصیتی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد. بدین معنی که افراد سالم از برون گرایی بیشتر و افراد دیابتی از روان رنجورخویی بیشتری برخوردار بودند. جلیلی (1389) به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی و آسیب‌های روان شناختی افراد آلرژیک و افراد عادی می‌پردازد. نتایج پژوهش وی نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر ویژگی‌های شخصیتی روان رنجور خویی، برون گرایی و وظیفه شناسی وجود دارد.

حیدری پهلویان و همکاران (1389) در پژوهشی به مقایسه میزان استرس تجربه شده و راهبردهای مقابله‌ای در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب و افراد سالم پرداختند. نتایج پژوهش‌های آنها نشان داد که افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب در مقایسه با افراد غیر بیمار میزان حوادث استرس زای بیشتری را تجربه کردند و همچنین پژوهش شان نشان داد که بیماران قلبی بیشتر از راهبردهای ناکارآمدتر مقابله با استرس استفاده می‌کنند.

مسعودنیا (1386) به بررسی ادراک بیماری و استراتژی‌های مقابله در بیماران آرتریت روماتوئید می‌پردازد. نتایج پژوهش وی حاکی از آن است که پذیرش یک استراتژی مقابله به ادراکات و باورهای مرتبط با بیماری بستگی دارد. فروزش یکتا و همکاران (1381) در پژوهشی نشان دادند که زنان مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید نسبت به زنان سالم درونگردی بیشتری دارند.

 

نمونه فصل دوم پایان نامه روانشناسی بالینی (قسمت اول)

نمونه فصل دوم پایان نامه روانشناسی بالینی (قسمت دوم)

نمونه فصل دوم پایان نامه روانشناسی بالینی (قسمت سوم)

نمونه فصل دوم پایان نامه روانشناسی بالینی (قسمت چهارم)

 

 

 

دانلود فصل 1 تا 5 این پایان نامه همراه با منابع کامل فارسی و لاتین