یک نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی بسیار عالی و باکیفیت توسط پژوهشگر ارشد ایران پژوهش تهیه شده است که برای دانلود و استفاده علاقمندان در سه بخش انتشار یافته است (بخش دوم).

عنوان پروپوزال پایان نامه روانشناسی:

اثر بخشی آموزش تاب آوری بر اضطراب مرگ و امید به زندگی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان شهر ...

 

(یک نمونه پروپوزال کامل در سه قسمت منتشر شده است که لینک دو بخش دیگر در انتهای همین مطلب آمده است)

بخش دوم نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی:

- سوابق مربوط (بيان مختصر سابقه تحقيقات انجام شده درباره موضوع و نتايج به دست آمده در داخل و خارج از كشور نظرهاي علمي موجود درباره موضوع تحقيق)

اهمیت و ضرورت پژوهش:

روند پیر شدن جمعیت در سال های اخیر شتاب بیشتری گرفته و تعدد و تنوع استرس هایی که افراد در دوران سالمندی با آن روبرو می شوند، توجه به مقوله سلامت روان در دوره سالمندی را به یک ضرورت تبدیل کرده است (میراب زاده، 1387).

پدیده افزایش جمعیت سالمندان یکی از مهم ترین چالش های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در قرن بیست و یکم به شمار می رود. سالمندان به منزله نیروی جدیدی در راه توسعه هستند و در جهانی که سریعا رو به پیر شدن می رود، فرد سالخورده به طور روز افزونی نقش اساسی در انجام کارهای داوطلبانه، انتقال تجربه و دانش، کمک به اعضای خانواده یا ایفای نقش مراقبتی به عهده خواهد داشت. سن شروع سالمندی از 65 سالگی است(حاتمی، 1383) .

شمار جمعیت سالمندان در 50 سال گذشته سه برابر شده است و در 50 سال آینده نیز سه برابر خواهد شد. در سال 1950 نزدیک به 205 میلیون نفر سالمند در سرتاسر جهان وجود داشت، 50 سال بعد شمار افراد سالمند سه برابر شد و به 606 میلیون نفر رسید. در نیمه قرن حاضر نیز، پیش بینی می شود که جمیعت سالمند در سال 2050 به میلیارد نفر برسد(شیخ الاسلامی و همکاران، 1390).

همزمان با افزایش تعداد سالمندان موضوع وابستگی آنان به افراد دیگر مطرح می شود. موضوع هایی مانند بیماری، ناتوانی، اختلال ذهنی، فوت همسر و فقر سبب وابستگی افراد سالمند به دیگران می شود. مراقبت فرزندان از والدین ناتوان ممکن است آنها را تحت فشار های جسمانی، عاطفی و مالی قرار دهد که باعث تغییرات کیفی روابط بین افراد و خانواده ها می شود. پیامد این تغییرات، ایجاد مشکل در مراقبت، نگهداری و تامین مایحتاج سالمندان در سرای سالمندان رو به افزایش است (اسکو کو، راپاتونی و فانتونی، 2006).

انتقال به سرای سالمندان به عنوان یکی از سخت ترین تجربیاتی است که سالمندان با آن مواجه هستند. اقامت در سرای سالمندان پیامد های روانی گوناگونی از جمله احساس طرد شدن، تنش روانی، افسردگی، تنزل، از دست دادن خانه و شانس تماس با خانواده و دوستان را به دنبال دارد به طور که در متون مربوط به سالمندی، انتقال به سرای سالمندان به عنوان مهم ترین جابجایی تاثیر گذار بر سالمندان شناخته شده است (چو ، 2005). اضطراب و اختلال های اضطرابی یکی از مسائل شایع دوره سالمندی است(پاچانا و همکاران، 2007).

این مرحله از زندگی مملو از احساس کمبود و ناتوانی هاست و سالمندان به علت کاهش اعتماد به نفس، نقص حرکتی، از دست دادن دوستان و نزدیکان، کاهش استقلال و ابتلا به بیماریهای مزمن، در معرض اضطراب بیشتری قرار دارند(هندلی، کوستا و کینگ استون ، 2007).

ویلیتزکی – تیلور و همکاران (2010) شیوع اضطراب در سالمندان را بیش از افسردگی می دانند و آن را بین 3 تا 14 درصد تخمین می زند. بنابراین نیاز به انجام مطالعات عمیق، وسیع و موثر بر روی موضوعات وابسته به جمعیت سالمندان احساس می شود.

تحقیقات داخلی و خارجی:

نتایج پژوهش الهی، خسروی، رشیدی رشت آبادی و اخوان (1393) نشان داد که بین امیدواری و مشکلات روان شناختی رابطه منفی وجود دارد. و امیدواری به آینده از طریق تحمل پذیر کردن شرایط موجود به عنوان پاسخی موثر به عوامل تنش زا در نظر گرفته می شود و آسیب پذیری سالمندان را نسبت به مشکلات روانی کاهش می دهد.

قربانی و همکاران (1392) در پژوهش خود به این نتیجه دست یافتند کهامید و اضطراب به مرگ می تواند سلامت روان را به طور معنی داری پیش بینی کنند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که با افزایش امید از میزان اضطراب مرگ آنان کاسته و سلامت روان در آن ها افزایش می یابد.

قربانعلی پور و اسماعیلی (1391) به بررسی اثر بخشی معنادرمانی بر اضطراب مرگ سالمندان پرداختند. نتایج نشان داد که معنادرمانی موجب کاهش اضطراب مرگ سالمندان می شود. نتایج پژوهش زرین لک (1389) نشان داده است که آموزش تاب آوری بر کاهش آسیب پذیری نسبت به اعتیاد و تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به مصرف مواد موثر است.

حسینی قمی، ابراهیمی قوام و علوی (1389) و حسینی قمی و سلیمی بجستانی (1391) در پژوهش خود به این نتیجه دست یافتند که آموزش تاب آوری موجب کاهش استرس، افزایش کیفیت زندگی و افزایش تاب آوری مادران فرزندان مبتلا به سرطان شده است.

استوارت و یون (2011) در پژوهش خود در مورد تاب آوری به این نتیجه دست یافتند که فاکتورهای روانی مرتبط با تاب آوری خود کار آمدی، عزت نفس، تمرکز کنترل درونی، سرسختی، امیدواری، پذیرش بیماری، عزم و اراده می‌باشد؛ و راهبرهای مقابله‌ای مانند ارزیابی شناختی مثبت، معنویت و مقابله فعال نیز با تاب آوری همراه است.

فاکتورهای تاب آوری به طور قابل توجهی در بیماری جسمانی از طریق مراقبت از خود، پایبندی به درمان، کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، ادراک بیماری و احساس درد مشخص می‌شود.

داوی دوف، استی وارت، ریتچی و چایو دیو (2010) در پژوهشی به بررسی تاب آوری و سلامت روانی پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که: تاب آوری به عنوان یک مکانیزم دفاعی به افراد در مواجهه با سختی‌ها کمک می‌کند و همچنین بهبود تاب آوری یک هدف مهم برای درمان و پیشگیری از بیماری‌هاست و افزایش تاب آوری با سلامت روانی مثبت در ارتباط است.

نتایج پژهش گیوتجهر (2007) ، ریویچ و شاتی (2002) و شجاعی و همکاران (1392) نشان داد که آموزش مهارت های تاب آوری و سبک های تفکر تاب آورانه باعث بهبود سلامت روانی آنان می شود.

 

نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی - قسمت اول

نمونه پروپوزال ارشد روانشناسی بالینی - قسمت سوم