برای اطلاع از چگونگی و نحوه نگارش فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی حتما لازم است این 4 مقاله را مطالعه کنید (قسمت سوم).

این مقاله چهار بخش دارد همه بخش ها را به ترتیب بخوانید. لینک هر قسمت انتهای همین متن

 

 

... بهتر است این بخش با ارائه خلاصه ای که در بر گیرنده نکات مهم است ، پایان گیرد .

بررسی پیشینه تحقیق ، توانایی محقق را در انتخاب اطلاعات مهم و ارتباط دادن مطالعات قبلی با یافته های تحقیق نشان می دهد و جارچوبی برای اجرای تحقیق فراهم می آورد » .

نبوی ( 1375 : 396) درمورد قسمت بررسی پیشینه این گونه بیان می کند « فصل دوم گزارش اختصاص دارد به چارچوب مطلب ، بدین معنی که مطالعات و تحقیقات دیگر که برای انجام تحقیق از آنها استفاده شده ، یک جا در این فصل منعکس می شود .

پس از مطالعۀ کافی و مقایسه تحقیقات دیگران ، می توان نتیجه گرفت که عقاید سایر محققان چه محاسن و چه معایبی داشته است » .

ایزاک و مایکل ( ترجمه کریم نیا ، 1374: 296) در مورد فصل دوم گزارش تحقیق که در آن تحت عنوان « بررسی کتب و نشریات مربوط » یاد می کنند ، این گونه اظهار می دارند :

« هدف ها و مقاصدی که باید از طریق بررسی کتب و نشریات تامین شود ، عمدتا ً بدین قرار است :

1- امکان آشنایی خواننده را با موارد زیر فراهم آورد : مقاله های مرتبط با یافته های تحقیق ، نویسندگان و محققین مقالات ، زمان و محل انجام آخرین تحقیقات ، نحوه و روش اجرای تحقیق ، ابزار تحقیق ، وتجزیه و تحلیل های آماری مورد استفاده .

2- بیان اهمیت و ضرورت انجام مطالعه و امکان حصول نتایجی مفهوم ، مربوط و معنی دار .

3- طرح وترسیم حالات مختلف تئوریک و تدوین چهارچوبی نظری تا زمینه لازم را برای تدوین فرضیه و اثباط منطقی آن ( در صورت لزوم ) فراهم آورد ».

حافظ نیا ( 1377: 230) در مورد قسمت پیشینه گزارش تحقیق که آن را « ادبیات و سابقه موضوع تحقیق » نام گذاری می کند ، معتقد است که « این قسمت نیز حداقل در قالب یک فصل مستقل تنظیم می شود .

محقق در این فصل ، ادبیات و سوابق موضوع تحقیق را مرور می کند و خلاصهای از نتایج تحقیقات و نوشته های دیگران را که دربارۀ این موضوع وجود دارد ، تدوین و تبیین می نماید ».

وی در جایی دیگر ( ص 78 و 74) در مورد روش های دستیابی به سوابق و ادبیات مسئله ، بدین گونه به اظهار نظر می پردازد که محقق باید برای مطالعه سوابق و ادبیات مسئله در ابتدا اقدام به شناسایی منابعی نماید که اطلاعات مکتوب در مورد مسئله در آن ها وجود دارد .

این اطلاعات در قالب کتاب ها ، مقالات ، مجلات ، بایگانی ها ، تصاویر معمولی ، تصاویر هوایی و ماهواره ای ، اسناد ، نوارها ، فیلم ها و غیره موجود است .

شناسایی این منابع ، مشکل اساسی محقق است .

در واقع ، او باید اول این منابع را شناسایی و فهرست برداری کند و سپس اقدام به مطالعه و فیش برداری آن ها نماید . محقق پس از پیدا کردن منابع مربوط به تحقیق ، اقدام به مطالعه و بررسی آن نماید .

از آن جا که ممکن است این منابع وسعت زیادی داشته باشند و زمان کافی برای مطالعۀ آن ها وجود نداشته باشد ، می بایست اقدام به گزینش منابعی کرد که نخست ، اصیل و مبنایی و مباحث آن به موضوع تحقیق نزدیک تر باشد .

دوم ، اگر تحقیق از نوع تاریخی نیست از نظر زمانی منابع به زمان حال نزدیک تر باشد .

سوم ، منابع تکراری نباشد و منابعی به عنوان مطالعه انتخاب شود که جامعیت چند منبع را داشته باشد ، برای تشخیص این امر می توان از روش کنترل فهرست مطالب آنها استفاده کرد .

چهارم از مباحث اختصاصی مربوط به مسئله تحقیق استفاده شود .

پنجم ، منابعی انتخاب شود که از حیث نظری و مبانی تحلیل و تفسیر قوی باشد و به محقق اندیشه های جدید بدهد.

ششم ، آداب مطالعه را که منجر به حداکثر صرفه جویی در زمان وامکانات می شود و بازده کار را بیشتر می نماید . رعایت کند .

در هنگام مطالعه ، محقق نیازمند ثبت و ضبط مطالبی است که به موضوع تحقیق او ارتباط پیدا می کند .

نادری و سیف نراقی ( 1364 : 194-192) در مورد فصل دوم که آن را « سابقه موضوع تحقیق » نامگذاری نموده اند ، بدین گونه اظهار نظر می نمایند :

« هدف از فصلی به نام سابقه موضوع تحقیق ، ارائه چکیده ای است از مطالعهای عمیق و وسیع از آنچه که درباره موضوع مورد تحقیق و موضوع های مشابه در کتاب ها و مقالات ، تحقیقات و پایان نامه ها وجود دارد .

به عبارت دیگر این فصل مشتمل بر اطلاعات مهم مربوط به تحقیق است که خواننده را با مطالعات ، تحقیقات و نوشته های دیگران در این زمینه آشنا می کند و ابعاد جدیدی برای گسترش مطالعات و تحقیقات بعدی فراهم می سازد .

همچنین از آنجا که صاحب نظران معتقدند که اساس یک تحقیق علمی بر بنیاد فراهم سازی هر گونه آگاهی در حوزه موضوع تحقیق استوار است می توان فصل مذکور را نشانه ای از چگونگی مهارت و احاطه دانش محقق از موضوع مورد مطالعه دانست .

محقق باید در تمام موارد جمع آوری اطلاعات در زمینه سابقه موضوع تحقیق ، کاملا ً آگاه باشد که کار او فقط به مطالعه و تلخیص تعدادی مقاله ، کتاب و نوشته در زمینه موضوع تحقیق خاتمه نمی یابد ، بلکه اهمیت و ارزش این مطالعه و بررسی در به وجود آوردن پایه ای برای استنتاج و تعمیم هایی از آن ها درباره فرض ها یا سوال های تحقیق فعلی است .

به عبارت دیگر ، هدف نهایی از مطالعه سابقه موضوع تحقیق ، فراهم سازی بنیادی برای تنظیم و تدوین فرض ها یا سوال هایی در جهت مخالف یا موافق فرض ها یا سوال های مطرح شده در طرح تحقیق است ».

 

بخش اول (طریقه نوشتن فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی)

بخش دوم (فصل دوم پایان نامه ارشد روانشناسی شامل چه مواردی است)

بخش چهارم (چگونگی نوشتن محتوای فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی)