آیا می دانید نگارش و نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی یا عمومی شامل چه مواردی است (قسمت دوم).

این مقاله چهار بخش دارد همه بخش ها را به ترتیب بخوانید. لینک هر قسمت انتهای همین متن

سرمد ، بازرگان و حجازی ( 1376: 56-55) دربارۀ فصل دوم گزارش تحقیق ، که آن را پیشینه تحقیق نام گذاری می نمایند ، این گونه به بحث می پردازند که بررسی پیشینه تحقیق معمولا ً نقدی از دانش موجود دربارۀ موضوع پژوهش است .

بررسی پیشینۀ تحقیق ، اگر به درستی صورت گیرد ، به بیان مسئله کمک می کند و یافته های تحقیق را به پژوهش های قبلی متصل می سازد .

بررسی پیشینه تحقیق ، مقاصد زیر را برآورده می کند :

1- تعریف و تحدید مسئله

2- قرار دادن تحقیق در چارچوب تحقیقات قبلی

3- اجتناب از دوباره کاری .

4- انتخاب روش ها و ابزار اندازه گیری دقیق تر یکی از نکات حائز اهمیتی را که نویسندگان فوق در این ارتباط مورد بحث قرار می دهند ( ص 67- 65) آن است که هم زمان با تهیه کتاب شناسی منابع مورد استفاده ، مقاله ها و گزارش های منتخب ، مورد بررسی انتقادی قرار می گیرد .

برای این منظور در مورد هر مقاله باید طرح تحقیق آن مورد نظر قرار گرفته ، روش اجرای آن به طور انتقادی بررسی شده و یافته های به دست آمده در رابطه با هدف های تحقیق مورد قضاوت قرار گیرد و بر اساس اطلاعات بدست آمده از پژوهش های قبلی و نظریه های موجود مرتبط با مسئله ، چهارچوب نظری یا تجربی تحقیق فراهم می شود .

همچنین لازم است هر منبع پس از مطالعه ، چکیده سازی و رده بندی شود .

مرتبط ترین و به هنگام ترین منبع باید اول مطالعه شود . از این مطالعه ، پژوهشگر می تواند فهم قابل قبولی از مسئله پیدا کند و نسبت به رده بندی منابع تصمیم بگیرد .

اغلب ، مقاله های مجله ها از شکل استانداردی که به خواندن و یاداشت برداشتن سهولت می بخشد، پیروی می کنند .

مطالعه منابع باید براساس موضوعات در گزارش تحقیق دنبال شود یعنی چکیده ، مقدمه ای که حاوی بیان مسئله می باشد ، اهمیت و بررسی پیشینه ، سوال یا فرضیه ، روش تحقیق ، نتایج ، خلاصه یا بحث یا نتیجه گیری های ضمنی ، همین روال معمولا ً در چکیده سازی اطلاعات روی کارت های یادداشت دنبال می شود .

اگر چه نکات خیلی مهم ممکن است با ذکر صفحه نقل گردد ، ولی تمام نکات اصلی ( مسئله ، روش تحقیق ، یافته ها و نتایج ضمنی ) باید یادداشت شوند .

بررسی پیشینه ، یک توالی نقل قول نیست ، بلکه تلقین مطالب بررسی شده و تفسیر پژوهشگر از دانش موجود در باره مسئله است و منطق تحقیق استفاده می کند .

این نظام رده بندی در هر بررسی پیشینه متفاوت است و با اهمیت مسئله و نقد پژوهشگر از پیشینه رابطه دارد .

گزارش بررسی پیشینه به بخش های زیر تقسیم می شود :

مقدمه ، نقد تحقیقات قبلی ، خلاصه . در مقدمه هدف یا وسعت بررسی اعلام می شود .

هدف ممکن است یک بررسی مقدماتی برای بیان یک مسئله یا ارائه یک طرح تحقیق یا یک بررسی کامل به منظور تحلیل و نقد دانش مبتنی بر تحقیق مربوط به یک موضوع باشد . اساس بررسی ، نقد پیشینه است .

پژوهشگر باید بررسی را طوری تنظیم نماید که به طور منطقی انتخاب و اهمیت مسئله را توجیه نماید .

خلاصه کردن مقاله های تحقیقی یک بررسی آگاه کننده نیست . تحقیقات باید برحسب سهمی که در افزایش دانش دربارۀ موضوع دارد ، ازجمله نقد طرح ها و روش های به کار رفته برای به دست آوردن آن دانش، رده بندی ، مقایسه و مقابله شوند .

خلاصۀ بررسی پیشینه تحقیق ،دانش موجود را دربارۀ موضوع مورد بررسی بیان و کمبود های آن را مشخص می کند . کمبود یا ممکن است به علت مشکلات مربوط به روش، فقدان تحقیقات دربارۀ مسئله باشد .

این خلاصه منطق هدف های ویژه تحقیق ، سوال یا فرضیه را فراهم می آورد .

تنظیم مطالب پیشینه با کلی ترین اطلاعات که کم ترین رابطه را با مسئله دارند شروع می شود و با بحث دربارۀ مرتبط ترین اطلاعات خاتمه می پذیرد .

سرمد ، بازرگان و حجازی ( 1376: 322) همچنین معتقدند که هدف از گنجاندن بخش پیشینه در گزارش تحقیق به شرح زیر است :

« 1- برقراری ارتباط منطقی میان اطلاعات پژوهش های قبلی با مسئله تحقیق .

2- آشنایی با چارچوب نظری و یا تجربی مسئله تحقیق .

3- آشنایی با روش های تحقیق مورد استفاده در پژوهش های گذشته .

برای رسیدن به اهداف توجه به نکات زیر ضروری است :

الف ) انتخاب منابع اطلاعاتی که به طور مستقیم با مسئله تحقیق ارتباط دارد . تقسیم بندی منابع اطلاعاتی می تواند برحسب هدف تحقیق صورت گیرد .

برای مثال ، اگر پژوهش شیوۀ خاصی را مورد بررسی قرار می دهد ، شیوه های مورد استفادۀ قبلی مورد استفاده قرار می گیرد .

اگر پژوهشگری متغیرهای ویژه ای را بررسی می کند و سازمان دهی مطالب مربوط به تحقیقات قبلی باید بر اساس متغیرهای مورد بررسی صورت گیرد .

ب) ارائه مطالب از کلی به جزئی ( عمومی به اختصاصی )

ج) اجتناب از بیان مطالب به طور مجرد وبدون رابطه با یکدیگر

د) تنظیم مطالب به طور سازماندهی شده همراه با روندی منطقی

ه) ارائه نتایج مطالعات قبلی و نقد آن ها

بخش اول (طریقه نوشتن فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی)

بخش سوم (نحوه نگارش فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی)

بخش چهارم (چگونگی نوشتن محتوای فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی)