تعیین حجم نمونه در تحقیقات همبستگی در پایان نامه ارشد مراحلی دارد که محقق باید همه مراحل آن را طی کند.
برآورد حجم نمونه در تحقیقات همبستگی :
برآورد حجم نمونه در تحقیقات همبستگی آسانتر از سایر انواع تحقیق است .
در تحقیقات همبستگی محقق برای برآورد حجم نمونه باید مراحل زیر را طی کند :
مرحله اول : باید تعیین کند که چه نوع همبستگی محاسبه می شود . بدیهی است اگر داده ها رتبه ای باشد باید همبستگی رتبه ای اسپیرمن ، اما اگر داده ها از نوع مقیاس فاصله ای باشد باید از همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده کرد .
مرحله دوم . محقق باید مقدار همبستگی مورد انتظار را بر اساس مطالعات گذشته یا از طریق یک مطالعه مقدماتی پیش بینی یا تعیین کند .
مرحله سوم . بعد از پیش بینی یا تعیین مقدار همبستگی با استفاده از جداول آماری حجم نمونه را برآورد کند( جداول مربوط به مقادیر بحرانی ضرایب همبستگی پیرسون و رتبه ای اسپرمن در پیوست شماره های 1 و 2 آمده است) برای مثال فرض کنید محققی قصد دارد این فرضیه را آزمون کند که : « بین انگیزش درونی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه وجود دارد» از آنجا که هر دو متغیر از نوع مقیاس پیوسته و فاصله ای است ، لذا باید از همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده کرد .
محققان بر اساس مطالعات گذشته پیش بینی می کند که ضریب همبستگی مورد انتظار 25/0 است و مایل است در سطح اطمینان 95 درصد(05/0=∝) حجم نمونه را برآورد کند . چون فرضیه بدون جهت است او باید در جدول آماری سطح اطمینان مربوط به آزمون دو دامنه در سطح 05/0 را جستجو کند .
با مراجعه به جدول آماری ملاحظه می شود که با پیش بینی ضریب همبستگی 25/0 برای آزمون دو دامنه و سطح 05/0 درجه آزادی برابر 60 است . چون عدد 60درجه آزادی (df) است ، لذا با اضافه کردن عدد 2 در 60حجم نمونه با پیش بینی ضریب همبستگی r= 0/25 بدست می آید .
بنابراین محقق باید حجم نمونه ای به تعداد 62 نفر انتخاب کند . بورگ و گال (1979؛ نقل از کوهن و همکارانش ، 2001) معتقدند که هرقدر ضریب همبستگی مورد انتظار کوچکتر باشد ، حجم نمونه بزرگتر مورد نیاز است .
برای مثال ، اگر ضریب همبستگی مورد انتظار در آزمون دو دامنه و در سطح اطمینان 95 درصد (05/0= ∝) ، 60/0 (یا در جدول 602/0) باشد نمونه ای به حجم 11 نفر مورد نیاز است ، ولی اگر ضریب همبستگی مورد انتظار 20/0( یا در جدول 195/0) باشد نمونه ای به حجم 102 نفر مورد نیاز است .
بنابراین با کاهش ضریب همبستگی مورد انتظار ، حجم نمونه مورد نیاز افزایش می یابد .
بر آورد حجم نمونه بر حسب جدول تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه کرجسی و مورگان( 1970) جدولی را فراهم کرده اند که با استفاده از آن می توان حجم نمونه را از روی حجم جامعه برآورد کرد . جدول 4-7 جدول تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه تعیین شده توسط کرجسی و مورگان را نشان می دهد .
- اگر حجم جامعه 30نفر یا کمتر باشد محقق باید تقریبا کل جامعه را به عنوان نمونه انتخاب کند . - هر قدر حجم جامعه کوچکتر باشد نسبت بیشتری از جامعه باید در نمونه وجود داشته باشد . در عوض هر قدر حجم جامعه بزرگتر باشد نسبت کمتری از جامعه باید در نمونه وجود داشته باشد .
- با افزایش حجم در جامعه حجم نمونه به میزان کمتری افزایش می یابد ، و در حجم جامعه بالاتر از 380نفر تقریبا ثابت می ماند . از این رو ، برای مثال ، در تحقیق بر روی دانش آموزان مدرسه ای که دارای 100دانش آموز است ممکن است بین 80تا 100درصد جامعه باید در نمونه انتخاب شوند .
در حالی که ، در تحقیق بر روی دانش آموزان مدرسه ای که دارای 1200دانش آموز است ممکن است 25 درصد جامعه باید در نمونه انتخاب شوند .
کرجسی و مورگان( 1970) خاطر نشان می کند که در تعیین حجم نمونه از روی حجم جامعه می توان سطح اطمینان و خطای نمونه گیری را در نظر گرفت .
برای مثال با سطح اطمینان 95 درصد( با خطای نمونه گیری 5 درصد) و سطح اطمینان 99 درصد (با خطای نمونه گیری 1 درصد) می توان حجم نمونه را از روی حجم جامعه مطابق جدول 5-7 برآورد کرد .
همانطور که در جدول زیر مشاهده می شود هر قدر سطح اطمینان بالا( 099/0) و خطای نمونه گیری کم باشد (01/0) محقق باید نمونه ای با حجم زیاد انتخاب کند تا نمونه معرف جامعه باشد .